Treść
ŚWIĘTA KONIECZNIE Z MAZURKIEM
Pośród symboli wielkanocnych, także mazurek nie bez powodu pojawia się na suto zastawionym stole. Mazurek wielkanocny, tak jak inne potrawy wielkanocne, ma swoją symbolikę. Jest nagrodą za wytrwałość w okresie wielkiego postu, kiedy powstrzymujemy się od jedzenia mięsa i deserów. Do przygotowania tegorocznego mazurka proponujemy przepis autorstwa naszej mieszkanki p. Ewy Czarneckiej. Autorka wypieku słusznie podpowiada nam, że bakalie najlepiej jest ułożyć na kajmakowej warstwie w zaplanowanym rytmie. Wówczas każda częstująca się osoba poczuje pełnię smaku. Poniższy przepis uzupełniamy o zdjęcia mazurków naszej autorki tego świątecznego wypieku.
Ciasto kruche
30 dag mąki krupczatki lub tortowej „Basia”
15 dag masła (wykluczone zamienniki)
10 dag cukru pudru
3 gotowane żółtka lub 2 surowe
Cukier wanilinowy lub wanilia
Masa:
Puszka kajmaku z Gostynia (wykluczone zamienniki)
1/2 kostki masła 82%
Kakao ( jeżeli masa kajmakowa ma być czekoladowa)
Różne bakalie : orzechy(sparzone), migdały (sparzone), śliwki suszone, żurawina, daktyle, rodzynki.
Niestety mazurek nie ma korzeni w tradycji polskiej. Okazuje się, że wypiek ten pochodzi prawdopodobnie z Turcji. W naszym kraju zaczęto go regularnie wypiekać w XVII wieku. Mazurek wielkanocny, to ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie kanon świątecznych wypieków.
K.Orłowska










