Gmina Chełmża
Menu
Odnośniki
- Kontakt z Urzędem Gminy Chełmża
- Profil w serwisie Facebook
-
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka
-
Ułatwienia dostępu
Ułatwienia dostępu Odnośniki
- Biuletyn Informacji Publicznej UG Chełmża
Menu
Menu
Aktualności
Kalendarium
Nawigacja
Treść
ŚWIĘTA KONIECZNIE Z MAZURKIEM
Pośród symboli wielkanocnych, także mazurek nie bez powodu pojawia się na suto zastawionym stole. Mazurek wielkanocny, tak jak inne potrawy wielkanocne, ma swoją symbolikę. Jest nagrodą za wytrwałość w okresie wielkiego postu, kiedy powstrzymujemy się od jedzenia mięsa i deserów. Do przygotowania tegorocznego mazurka proponujemy przepis autorstwa naszej mieszkanki p. Ewy Czarneckiej. Autorka wypieku słusznie podpowiada nam, że bakalie najlepiej jest ułożyć na kajmakowej warstwie w zaplanowanym rytmie. Wówczas każda częstująca się osoba poczuje pełnię smaku. Poniższy przepis uzupełniamy o zdjęcia mazurków naszej autorki tego świątecznego wypieku.
Ciasto kruche
30 dag mąki krupczatki lub tortowej „Basia”
15 dag masła (wykluczone zamienniki)
10 dag cukru pudru
3 gotowane żółtka lub 2 surowe
Cukier wanilinowy lub wanilia
Masa:
Puszka kajmaku z Gostynia (wykluczone zamienniki)
1/2 kostki masła 82%
Kakao ( jeżeli masa kajmakowa ma być czekoladowa)
Różne bakalie : orzechy(sparzone), migdały (sparzone), śliwki suszone, żurawina, daktyle, rodzynki.
Niestety mazurek nie ma korzeni w tradycji polskiej. Okazuje się, że wypiek ten pochodzi prawdopodobnie z Turcji. W naszym kraju zaczęto go regularnie wypiekać w XVII wieku. Mazurek wielkanocny, to ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie kanon świątecznych wypieków.
K.Orłowska
Menu w stopce
Kontakt
Dane teleadresowe
ul. Wodna 2
87-140 Chełmża
Tel. 566756077, 566756076
Email info@gminachelmza.pl
Adres skrytki ePUAP /1k6o1ww2df/SkrytkaESP
Konto bankowe: 11 1020 5011 0000 9402 0016 3543
Godziny urzędowania
poniedziałki, środy, czwartki
od godz. 7:00 do godz. 15:00
wtorki
od godz. 7:00 do godz. 15:00
piątki
od godz. 7:00 do godz. 15:00
kasa zamykana jest 30 minut przed zamknięciem Urzędu Gminy