Treść
Eko - kuchnia podsumowana
"Eko-kuchnia - zdrowo, pysznie i ekologicznie" - to projekt jaki w gminie ostatnio zrealizowało Stowarzyszenie Homo homini. Projekt objął cykl warsztatów kulinarnych i opracowany został podręczny eko – poradnik z opisem między innymi wypieku domowego chleba, domowej apteczki ziołowej oraz można w nim znaleźć również niektóre przepisy kulinarne. Uczestnicy projektu podczas warsztatów poza przygotowaniem potraw, poznawali naturalne przyprawy oraz zioła, które można na co dzień wykorzystać w kuchni do przyrządzania potraw. Spotkania kulinarne w ramach projektu odbyły się w świetlicach w Kończewicach , Liznowie i w szkole w Sławkowie. Na podsumowanie projektu uczestnicy wrócili w dniu 10 grudnia do świetlicy w Liznowie. Uczestniczki warsztatów kulinarnych popisały się smacznymi potrawami i ciastami. Każda z uczestniczek otrzymała specjalne zaświadczenie o udziale w projekcie "Eko-kuchnia - zdrowo, pysznie i ekologicznie" Podsumowanie kolejnej już inicjatywy zrealizowanej dla mieszkańców Gminy Chełmża przez Stowarzyszenie Homo homini zbiegło się z okazją podsumowania 10 – letniej działalności tej organizacji w gminie. Zaproszenie udziału w spotkaniu przyjęli zaproszeni goście, w tym między innymi: Wicestarosta Powiatu Toruńskiego Dariusz Meller, Wiceprzewodniczący Rady Powiatu Toruńskiego Kazimierz Lewandowski, Wójt Gminy Jacek Czarnecki i Z-ca Dyrektora Kujawsko -Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie Ryszard Kamiński, Naczelnik Wydziału Edukacji i Spraw Społecznych jan Krajewski. i Działalność Homo homini na przestrzeni ostatnich 10 lat podsumowała przygotowana specjalnie na tę okazję prezentacja multimedialna i krótki film. Nie zabrakło oczywiście tortu urodzinowego, który został rozczęstowany wśród uczestników spotkania. Poza tym, zespołom uczestniczącym w projekcie wręczone zostały nagrody w postaci sprzętu agd do wykorzystania w swoich świetlicach wiejskich.
Projekt kulinarny dotowany był przez Samorząd Powiatu Toruńskiego. Wspierał go również Samorząd Gminy Chełmża.
Zarząd Homo homini składa serdeczne podziękowania Paniom, które zajęły się przygotowaniem poczęstunku i sali na spotkanie podsumowujące projekt "Eko-kuchnia - zdrowo, pysznie i ekologicznie", które miało miejsce w świetlicy wiejskiej w Liznowie. Dziękujemy Paniom za trud pracy kulinarnej i osobiste zaangażowanie w spotkanie.
K.Orłowska



























