Treść
KRÓL ZIEMNIAK z... Głuchowa!
Dzisiaj już nikt nie powinien mieć wątpliwości - parowane ziemniaki w tradycyjnym parniku z paleniskiem, podawane z gzikiem i cebulką z olejem z Głuchowa są najlepsze! Głuchowski ziemniak serwowany uczestnikom tegorocznego festynu „Barwy lata, Dary jesieni” w Przysieku zyskał wyróżnienie w konkursie kulinarnym „Ziemniak w tradycji kuchni Pomorza i Kujaw”.
Ziemniak z parnika to drugi po serniku głuchowskim produkt lokalny, którym mogą pochwalić się mieszkańcy Głuchowa. Autorką sernika jest sama przewodnicząca miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich w Głuchowie Maria Kucharzewska, która sernik wypieka według dawnej receptury swojej mamy. Z kolei ziemniak z parnika to efekt sprzed lat projektu kulinarnego "Świetlica ze smakiem" zrealizowanego przez KGW wspólnie z Centrum Inicjatyw Kulturalnych Gminy Chełmża. I tak oto te dwa produkty zagościły na stołach podczas lokalnych festynów w sołectwie, gminie i regionie. Te lokalne produkty są nieodłączną wizytówką stoiska promocyjnego Koła Gospodyń Wiejskich z Głuchowa.
K.Orłowska







