Treść
Faszerowane ziemniaki na stół ! - konkurs dożynkowy
Tegorocznym dożynkom w Zajączkowie towarzyszył konkurs kulinarny pn.” Ziemniak królem na polskim stole” . Na stole konkursowym pojawił się ziemniak pod różną postacią. Były ziemniaki faszerowane, zrazy i gołabki ziemniaczane oraz zapiekanki też oczywiście ...ziemniaczane. Na konkurs zgłoszono aż siedemnaście potraw. Przy ocenie konkursowych potraw Komisja brała pod uwagę m.in. smak potrawy oraz sposób podania i jej prezentacji. Potrawy oceniała Komisja w składzie: Marta Rzeźnik- przedstawiciel Biura LGD Ziemia Gotyku, Dorota Kurdynowska- Radna Gminny Chełmża, Wiesław Królak – restaurator.Organizatorem konkursu było Centrum Inicjatyw Kulturalnych Gminy Chełmża.
Komisja po dokładnej ocenie nagrodziła następujące potrawy konkursowe:
I miejsce- KGW Kiełbasin za potrawę: „Faszerowany ziemniak”. Nagroda: kociołek elektryczny 10l.
II miejsce- KGW Strużal za potrawę: „Zrazy ziemniaczane”. Nagroda: patelnia elektryczna.
III miejsce- KGW Brąchnówko za potrawę: „Zapiekanka ziemniaczana”. Nagroda: garnek średni ze stali nierdzewnej 10 l.
Wyróżnienie: KGW Mirakowo za zapiekankę wiejską. Nagroda: patelnia aluminiowa z powłoką teflonową
Wyróżnienie: KGW Strużal za gołąbki ziemniaczane. Nagroda: patelnia aluminiowa z powłoką teflonową
Wyróżnienie: KGW Skąpe za zapiekankę ziemniaczaną. Nagroda: patelnia aluminiowa z powłoką teflonową.
Celem konkursu było promowanie potraw kuchni tradycyjnej na bazie ziemniaka. Do konkursu można było zgłaszać zupy, dania główne, przystawki, zakąski, ale ich głównym składnikiem powinien być ziemniak.Nagrody w konkursie zostały sfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju”- mały projekt Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
K.Orłowska





