Treść
SZKOLENIE DLA KÓŁ GOSPODYŃ WIEJSKICH
Koła Gospodyń Wiejskich z naszego województwa mogą wziąć udział w operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem", realizowanej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej w partnerstwie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Tradycyjnego. Dla uczestniczek operacji, w tym z kujawsko-pomorskiego przewidziane jest dwudniowe, bezpłatne szkolenie wraz z warsztatem kulinarnym w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Międzyzdrojach w następującym terminie: 12-13.06.2018 r. (12 osób). Termin zgłoszeń upływa dnia 24 kwietnia br.
Celem warsztatów jest poszerzenie wiedzy i kompetencji z zakresu unijnych i krajowych systemów jakości żywności. Uczestnicy szkolenia poszerzą wiedzę nt. dziedzictwa kulinarnego swojego regionu, dowiedzą się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności oraz wymienią się swoimi doświadczeniami w zakresie przygotowywania lokalnych produktów. Poznają również możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) i działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL). Poruszona zostanie również tematyka żywienia funkcjonalnego i wykorzystania w nim lokalnych zasobów kulinarnych. Warsztaty kulinarne poprowadzą znani szefowie kuchni.
Do udziału w operacji należy zgłosić się, wypełniając formularz zgłoszeniowy, który jest dostępny na stronie: http://www.efrwp.pl/news/show/416/zaproszenie-do-udzialu-w-operacji-lokalnie-regionalnie-i-tradycyjnie-wiem-co-zjem w terminie do dnia 24 kwietnia 2018 roku.
Formularz może zostać przesłany w formie skanu na adres mailowy: ekozdron@efrwp.com.pl lub faxem na nr 22 620 90 93 lub pocztą tradycyjną na adres:
Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
ul. Miedziana 3A
00-814 Warszawa
z dopiskiem: warsztaty kulinarne.