Gmina Chełmża
Menu
Odnośniki
- Kontakt z Urzędem Gminy Chełmża
- Profil w serwisie Facebook
-
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka
-
Ułatwienia dostępu
Ułatwienia dostępu Odnośniki
- Biuletyn Informacji Publicznej UG Chełmża
Menu
Menu
Aktualności
Kalendarium
Nawigacja
Treść
KARP NA ZIMNO Z BROWINY - najsmaczniejszy
Podczas festynu w Zalesiu inaugurującego sezon turystyczny w gminie odbył się konkurs kulinarny pn.” Różne smaki ryby”. Organizatorem konkursu było Centrum Inicjatyw Kulturalnych Gminy Chełmża. Na konkurs zgłoszonych zostało aż 17 potraw z ryb. Przy ich ocenie komisja brała pod uwagę takie kryteria jak smak i oryginalność przyrządzenia przede wszystkim, ale też i sposób podania potrawy, jej wygląd i związek potrawy z regionem. Z zaproszenia do pracy w Komisji Konkursowej skorzystali: Poseł na Sejm RP Janusz Dzięcioł, Radni Gminni Dorota Kurdynowska i Adam Galus. Za najsmaczniejszą potrawę Komisja uznała „Karpia na zimno” przygotowanego przez KGW z Browiny. Drugim miejscem komisja uhonorowała potrawę gospodyń ze Skąpego „Pstrąg faszerowany”, a trzecie miejsce przyznano „Roladzie łososiowej” przyrządzonej przez KGW z Zajączkowa. Z kolei na wyróżnienie spośród wszystkich pozostałych potraw zasłużyły takie potrawy jak: „Rolada królewska z sałatkami” przyrządzona przez KGW Mirakowo, „Tatar ze śledzia” – KGW Browina i „Pstrąg po cygańsku” – KGW Kuczwały.
KO