• Gmina Chełmża
  • Gmina Chełmża
  • Gmina Chełmża

Treść

KARP NA ZIMNO Z BROWINY - najsmaczniejszy

      Podczas festynu w Zalesiu inaugurującego sezon turystyczny w gminie odbył się konkurs kulinarny pn.” Różne smaki ryby”. Organizatorem konkursu było Centrum Inicjatyw Kulturalnych Gminy Chełmża. Na konkurs zgłoszonych zostało aż 17 potraw z ryb. Przy ich ocenie komisja brała pod uwagę takie kryteria jak smak i oryginalność przyrządzenia przede wszystkim, ale też i sposób podania potrawy, jej wygląd i związek potrawy z regionem. Z zaproszenia do pracy w Komisji Konkursowej skorzystali: Poseł na Sejm RP Janusz Dzięcioł, Radni Gminni Dorota Kurdynowska i Adam Galus. Za najsmaczniejszą potrawę Komisja  uznała „Karpia na zimno” przygotowanego przez KGW z Browiny. Drugim miejscem komisja uhonorowała potrawę gospodyń ze Skąpego „Pstrąg faszerowany”, a trzecie miejsce przyznano „Roladzie łososiowej” przyrządzonej przez KGW z Zajączkowa. Z kolei na wyróżnienie spośród wszystkich pozostałych potraw zasłużyły takie potrawy jak: „Rolada królewska z sałatkami” przyrządzona przez KGW Mirakowo, „Tatar ze śledzia” – KGW Browina i „Pstrąg po cygańsku” – KGW Kuczwały.
KO
 

  • Potrawy konkursowe.
  • Potrawy konkursowe.
  • KGW Kuczwały w konkursie kulinarnym uhonorowane zostało wyróżnieniem.
  • KGW Zajączkowo także zostało nagrodzone w konkursie.
  • KGW Browina - I miejsce w konkursie kulinarnym za "Karpia na zimno".
  • KGW Skąpe - gospodynie na konkurs przygotowały faszerowanego pstraga.