Treść
DOŻYNKOWE BUŁECZKI ocenione i nagrodzone!
I wszystko już wiadomo: najsmaczniejsze dożynkowe bułeczki szpinakowe z ogórkiem pochodzą z Browiny, a ich autorką jest pani Magdalena Cieślińska. Konkurs został podsumowany podczas dożynek gminnych w Szerokopasie. Gospodynie uruchomiły domowe piekarniki i upiekły pyszne bułki, które wzięły udział w konkursie dożynkowym. Na konkurs łącznie wpłynęło dziesięć zgłoszeń. Sekret nagrodzonych bułeczek tkwił w ich smaku. Przede wszystkim do ich wypieku autorki zastosowały głównie ciasto drożdżowe, ale ostatecznie o smaku zdecydowały dodatki wśród których były szpinak z ogórkiem, pieczarki, cebula, zielona pietruszka i zioła. Konkurs zorganizowało Centrum Inicjatyw Kulturalnych Gminy Chełmża, Podczas podsumowania uczestniczki konkursu nie bardzo chciały zdradzać szczegóły swoich przepisów na wypiek domowych bułeczek, bo uważają że każdy kucharz powinien mieć swoje sekrety kulinarne. Wyboru najsmaczniejszych bułeczek dokonała komisja konkursowa po wcześniejszej degustacji. W konkursie przyznano nagrodę główną, którą otrzymała p. Magdalena Cieślińska z Browiny i wyróżnienia dla bułeczek KGW Zajączkowo, KGW Kończewice i pani Jolanty Nowakowskiej z Kiełbasina. Laureatkom konkursu bardzo gratulujemy!
K.Orłowska





