Treść
PYZA w Brąchnówku - Festiwal Smaku
Cudze chwalicie, swego nie znacie - mówi porzekadło. Prawda. Więc w duchu patriotyzmu kulinarnego Brąchnówko zamieniło się na jeden dzień w skarbnicę potraw regionalnych.
Lokalni miłośnicy sztuki kulinarnej mogą być z festiwalu zadowoleni. Tak jak Święto Czosnku w USA, Hawajski Festiwal Mielonki, czy Festiwal pierogów w Krakowie z roku na rok są coraz bardziej oblegane, to podobnie z roku na rok przybywa smakoszy swojskiego jadła na Festiwal Smaku PYZA. Sołectwo Brąchnówko, Koło Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszenie „Edukacja i Przyszłość” - to organizacje , które wspólnie już po raz trzeci zorganizowały wspomnianą imprezę. Pomysłodawcą imprezy jest pan Janusz Iwański – mieszkaniec Brąchnówka. Tradycyjnymi potrawami organizatorzy pragną kultywować, propagować i pogłębiać wiedzę o kuchni regionalnej na polskiej wsi. I tym razem nie zabrakło chętnych gospodyń do udziału w konkursie kulinarnym na najsmaczniejszą potrawę tradycyjną i swojską oraz nalewkę.
Na imprezę złożyły się stoły suto zastawione ciastami , chlebem ze smalcem, kotletami , klopsami , gołąbkami, nalewkami , daniami i przysmakami z ziemniaków jak placki , pyzy, kluski, frytki, kopytka, zapiekanki, sałatkami i zwykłe pyry prosto z parnika. Do tego dobra zabawa przy zespołach i kabaretach folklorystycznych oraz ludowi gawędziarze w scenkach z życia wsi jak „Ale…Babki” czy gawędziarka „Kuma” – tak krótko można opisać tegoroczny Festiwal Smaku PYZA w Brąchnówku.
W ramach Festiwalu odbyły się również warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży prowadzone przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich . Następnie miejscowe gospodynie domowe prezentowały potrawy tradycyjne i swojskie oraz nalewki . Wystawione potrawy poddane zostały ocenie przez Komisję Konkursową. Panie , które przygotowały najlepsze potrawy swojskie i tradycyjne oraz nalewki otrzymały pamiątkowe dyplomy i nagrody rzeczowe przydatne w gospodarstwie domowym jak patelnie ceramiczne czy naczynia żaroodporne z podgrzewaczem . Dyplomy i nagrody uczestniczkom najsmaczniejszych dań i nalewek wręczyła Skarbnik Gminy Marta Rygielska. Wśród nagrodzonych znalazły się panie: Henryka Matecka , Wanda Wiśniewska , Danuta Zegan, Magdalena Rutkowska , Jadwiga Trzpil i Beata Owczarczyk. Wszyscy pozostali uczestnicy konkursu festiwalowego, a było ich aż 36 osób również otrzymali podziękowania i nagrody rzeczowe. Po wręczeniu nagród nastąpił czas dla pasjonatów , smakoszy i wielbicieli kuchni swojskiej - w błyskawicznym tempie znikały potrawy, wypieki i nalewki z suto zastawionych stołów.
Po obfitej degustacji uczestnicy Festiwalu oddali się tanecznym pląsom w świetle księżyca do późnych godzin wieczornych .Impreza zrealizowana została przy udziale środków Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Projekt współfinansowany ze środków Pomocy Technicznej PROW na lata 2007-2013 ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich oraz z dotacji przyznanej z budżetu Samorządu Gminy Chełmża w ramach otwartego konkursu ofert w zakresie kultury, sztuki, ochrony dóbr kultury i tradycji w 2013 r.
K.Orłowska



































